Dachówki naturalne, angobowane czy szkliwione?

Dachówki ceramiczne różnią się między sobą sposobem wykończenia powierzchni. Zanim dokonamy wyboru jednego z trzech modeli, warto wziąć pod uwagę charakter otoczenia, w jakim powstanie budynek.

Dachówki ceramiczne są oferowane w kilku rodzajach wykończenia powierzchni: tzw. naturalnej, angobowanej oraz glazurowanej (szkliwionej). Stając wobec wyboru jednego z nich, trzeba rozważyć warunki, jakie panują w otoczeniu domu. Na przykład jeśli budynek ma zostać zbudowany w terenie zalesionym, to dach będzie narażony na porastanie mchem. W takiej sytuacji warto zastosować dachówki angobowane, a jeszcze lepiej – pokryte glazurą (np. model MONZAplus tobago glazurowana lub Piemont titan glazurowana firmy Röben). Na takich powierzchniach mech rośnie znacznie mniej chętnie niż na porowatych dachówkach naturalnych. Gadkie wykończenie pozwala na samooczyszczanie się dachówek podczas opadów deszczu.

Bogata gama kolorystyczna pozwala na optymalne dopasowanie dachówek do stylu budynku
Röben
Bogata gama kolorystyczna pozwala na optymalne dopasowanie dachówek do stylu budynku

Kolorowy zawrót głowy

Ceramikę wytwarza się z gliny, która po wypaleniu zazwyczaj daje czerwoną barwę, charakterystyczną dla pokryć domów o tradycyjnej architekturze. Obecnie dachówki ceramiczne są produkowane także w innych kolorach; od czerni i brązów, po szarości. Ich uzyskanie jest możliwe dzięki procesowi angobowania lub glazurowania. Nowoczesne metody barwienia polegają na natryskiwaniu na powierzchnię dachówek odpowiednio przygotowanych substancji (np. ciekłej gliny lub zdrobnionego szkliwa). - Bogata gama kolorystyczna dachówek pozwala na idealne dopasowane barwy dachu do różnorodnych stylów architektonicznych. Tradycyjna czerwień, różne odcienie brązu to standardowe propozycje, których popularność od lat utrzymuje się na wysokim poziomie. Moda na bardziej odważne i nowoczesne projekty sprawia, że również takie kolory jak czarny czy szary zyskują coraz większe grono zwolenników – mówi Ryszard Homan, specjalista firmy Röben. Angoba i glazura mają przy tym znaczący wpływ na

Dachówka glazurowana MONZAplus maduro
Röben
Dachówka glazurowana MONZAplus maduro
parametry techniczne dachówek; poprawiają ich odporność na wpływ środowiska (np. kwaśne deszcze, zabrudzenia czy promieniowanie ultrafioletowe).

Angoba i glazura

Te dwa słowa są często traktowane jako synonimy odnoszące się do technologii barwienia dachówek. To jednak błąd, bo pomimo zbliżonych właściwości, różnią się jednak między sobą, o czym warto pamiętać, dokonując zakupu. Różnice pomiędzy angobą i glazurą wynikają m.in. z ich odmiennych składów chemicznych. W skład tej pierwszej wchodzi specjalnie przygotowana masa gliny z domieszką odpowiednich minerałów lub tlenków metali. Angoba nie tworzy zamkniętej struktury, na jej powierzchni pozostają otwarte pory, co pozwala zachować dobre właściwości dyfuzyjne. Natomiast glazura składa się przede wszystkim z części zdrobnionych, ze wstępnie stopionego szkliwa wzbogaconego dodatkami nieorganicznymi. Powierzchnia dachówek glazurowanych jest szklista, pozbawiona porów. Ta właściwość sprawia, że charakteryzują się wyjątkową odpornością na wpływ czynników zewnętrznych. Zamknięta struktura i gładka powierzchnia korzystnie wpływają na zachowanie czystości dachówek; dzięki nim znacznie opóźnia się tworzenie zabrudzeń i łatwiejsze staje się oczyszczanie nie tylko z pyłów, ale także z mchu i pleśni.

Cechą wspólną dla obydwóch rodzajów dachówek jest ich wysoka mrozoodporność i związany z nią poziom nasiąkliwości wynoszący 6%. Im wskaźnik jest niższy, tym lepiej dla trwałości pokrycia dachowego. Dachówki o gorszych parametrach podczas mrozów są narażone na pękanie. Należy przy tym pamiętać, że poziom nasiąkliwości nie ma wpływu na szczelność pokrycia, a jedynie na odporność na działanie mrozu. 

Jeśli budynek jest położony blisko lasu, to warto pomyśleć o dachówkach angobowanych lub glazurowanych
Röben
Jeśli budynek jest położony blisko lasu, to warto pomyśleć o dachówkach angobowanych lub glazurowanych
Podsumowując; dachówki o powierzchni naturalnej, glazurowanej i angobowanej cechują się dokładnie taką samą trwałością, różnią się natomiast stopniem odporności na zabrudzenia i porastanie mchem. Najbardziej odporne na podobne zjawiska są produkty szkliwione i w związku z tym najlepiej sprawdzają się na terenach leśnych i wilgotnych. Podobnymi, ale nieco gorszymi właściwościami charakteryzują się dachówki angobowane. Należy przy tym pamiętać, że dachówki ceramiczne wypalane w temperaturze powyżej 1000 st. C zyskują trwałą odporność na działanie promieniowania słonecznego. Nie blakną i nie zmieniają koloru. Gdy się zabrudzą, wystarczy je umyć myjką ciśnieniową.