Jak wykonać zaprawę murarską? Jakie proporcje zastosować?

Zaprawa murarska jest materiałem powszechnie stosowanym na każdej budowie. Może składać się z cementu, piasku i wody, a czasem dodatku wapna gaszonego. Wykorzystuje się ją do prac murarskich, tynkowania, a także drobnych pracach naprawczych i wykończeniowych. Jak samodzielnie przygotować zaprawę i w jakich proporcjach dobierać składniki?

zaprawa murarska
Jak wykonać zaprawę murarską? Jakie proporcje zastosować?

Zaprawa murarska - właściwości

Zaprawa murarska jest podstawową mieszanką stosowaną w budownictwie. Od przygotowania takiej zaprawy zaczynają się wszystkie zajęcia praktyczne młodych budowlańców. Zaprawa wykorzystuje właściwości cementu, który pod wpływem wody uzyskuje strukturę plastyczną. Z kolei odparowanie wody prowadzi do związania mieszanki, która uzyskuje ostateczny kształt, sztywność i parametry wytrzymałościowe.

Choć na rynku dostępne są gotowe zaprawy, a większe ilości dowozi się z betoniarni, najczęściej zaprawa murarska przygotowywana jest na budowie. Masa składa się z trzech składników:

  • spoiwo - materiał rozpuszczalny w wodzie i wiążący pod wpływem parowania. Zazwyczaj jest to cement z dodatkiem wapna, a w gotowych mieszankach cement z dodatkami uszlachetniającymi i poprawiającymi właściwości. Nie stosuje się już wapna jako samodzielnego spoiwa;

  • kruszywo (wypełniacz) - drobne kruszywo, które jest zatapiane w spoiwie i tworzy zaprawę murarską. W większości przypadków to piasek kwarcowy frakcji około 1 - 1,5 mm;

  • woda - czysta woda, najlepiej pochodząca z wodociągów. Doprowadza do rozpuszczenia spoiwa. Nie jest wskazana woda pozostała po płukaniu narzędzi i materiałów, która może zawierać rozpuszczalniki.

Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą zmieszać. Przykładowe proporcje i sposób przygotowania zaprawy przedstawiamy w dalszej części tekstu.

Zaprawa murarska - jak dobrać proporcje?

Proporcje dobierane są w taki sposób, żeby zaprawa murarska uzyskała parametry zalecane przez konstruktora. Jednak w warunkach budowy, gdzie najczęściej stosowana jest zaprawa o klasie wytrzymałości M10, receptura zawsze jest podobna. Dobór składników zależy od rodzaju zaprawy.

Zaprawa murarska cementowa

Ten rodzaj masy murarskiej składa się tylko z cementu, piasku i wody. Najczęściej zaprawa cementowa jest wytwarzana w betoniarniach i dostarczana na budowę w formie gotowej do użytku. Jest też sprzedawana w opakowaniach gotowych do aplikacji po wymieszaniu. Dzieje się tak, ponieważ zaprawa ma słabą odporność na działanie wilgoci. W związku z tym na etapie produkcji dodaje się do niej składniki uszlachetniające, które poprawiają ten parametr.

W warunkach budowy zaprawa murarska przygotowywana jest w proporcjach 1:4. Oznacza to, że na każdą miarę cementu należy dodać cztery miary piasku. Całość należy uzupełnić odpowiednią ilością wody.

Zaprawa murarska cementowo-wapienna

To najpopularniejszy rodzaj zaprawy stosowany na budowie. Do jej przygotowania nie są potrzebne żadne dodatki, ponieważ za uzupełnienie cech cementu odpowiada wapno gaszone. Składniki mieszane są w proporcji 1:2:9 (wapno, cement, piasek), a całość uzupełniana jest wodą.

Dodatek wody

We wszystkich typach zaprawy konieczny jest dodatek odpowiedniej ilości wody. Bez niej proces wiązania nie miałby szans powodzenia. Celowo nie umieszczamy dokładnych ilości wody, ponieważ jest to wartość zmienna. Z reguły na każdy kilogram cementu dodaje się ponad litr wody.

Nieco mniej wody będzie potrzebne w czasie murowania w chłodne i wilgotne dni. Więcej trzeba dodać podczas murowania w lecie i nakładania zaprawy na rozgrzany materiał. Jeśli po dodaniu odpowiedniej ilości wody masa wydaje się za sucha, trzeba dolać tego składnika. Jak to dokładnie przebiega, opisujemy poniżej.

Przeczytaj także: Zaprawa cementowa czy cementowo-wapienna?

Zaprawa murarska - sposób przygotowania na budowie

Zaprawy dosyć szybko zaczynają wiązać, a dolewanie wody nie zmieni ich struktury. Dlatego jednorazowo należy przygotować tylko taką ilość zaprawy, jaka będzie wykorzystana za jednym razem. Najlepiej proporcje odmierzać za pomocą pełnych worków cementu.

Zaprawę na ogół przygotowuje się w betoniarce. To urządzenie zapewni bardzo dokładne rozmieszanie składników. Najpierw należy wlać 2/3 założonej objętości wody. Następnie wsypuje się wszystkie składniki naprzemiennie w partiach podzielonych na 2-3 części. To pozwoli na jeszcze dokładniejsze rozmieszanie zaprawy. Na koniec do betoniarki można wlać pozostałą część wody, kontrolując gęstość masy, a także warunki w miejscu murowania.

Dobra zaprawa to mieszanka jednolita, gdzie wszystkie składniki są bardzo dokładnie wymieszane. Ponadto ma odpowiednią urabialność i przyczepność, które pozwalają na wygodne nakładanie. Nie może z niej cieknąć woda. Niedopuszczalne są też nierozmieszane suche kulki cementu.

Komentarze

Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.